fbpx

Alimentele procesate nu sunt hrana pentru organism

Alimentele procesate nu sunt hrana Noblesse

De ce alimentele procesate nu sunt hrana pentru organism?

 

Alimentele procesate nu sunt hrana pentru organism. La inceput aceastea au fost privite drept ceva pozitiv, fiind mai usor de consumat, de pastrat si mai accesibile. Dar cu timpul s-a constatat ca aceste alimente procesate nu reprezinta o adevarata hrana pentru organism. Ele contin tot felul de ingrediente artificiale: conservanti (care asigura valabilitate foarte mare pe raft), coloranti (care fac aspectul mancarii mai apetisant), potentatori de aroma (dau, evident, si mai mult gust mancarurilor), afanatori (asigura o textura placuta si usor de recunoscut).

 

De ce sa spunem nu alimentelor procesate?

Iata cateva dintre motivele principale pentru care ar trebui sa spunem nu alimentelor procesate:

 • Alimentele procesate sunt gandite si apoi preparate in asa fel incat sa ne ofere satisfactie maxima la nivel de gust. Foamea este un mecanism firesc si absolut necesar cu care suntem inzestrati pentru supravietuire. Mai mult, papilele noastre gustative au fost create pentru a recunoaste si favoriza sursele naturale de macronutrienti – dulce, sarat, grasime. Prima problema a alimentelor procesate e ca acestea sunt fie prea dulci sau sarate sau pot contine prea multe grasimi sau toate trei la un loc, pentru a satisface creierul nostru la maximum. A doua problema este ca pentru a imbunatati mirosurile, aroma si gustul sunt folosite industrial (amelioratorii si potentatorii). Acestea sunt substante ce pot dauna in timp si care creeaza nenumarate probleme digestive.
 • Alimentele procesate conduc la dependenta si pierderea bucuriei si satisfactiei de a manca alimente din natura, care nu sunt la fel de intens de dulci, sarate sau grase. Vestea buna e ca papilele gustative se reeduca in mai putin de 7 zile, ceea ce inseamna ca renuntand la alimentele din cutii si ambalaje foarte repede ne vom putea delecta cu adevaratul gust al unui ciorchine de struguri, de exemplu.

 

Alimentele procesate nu sunt hrana Noblesse

 

 • Mancarea procesata, activand aceiasi centri nervosi ai satsfactiei ca si opiaceele, da dependenta si duce la consum in exces. Ati incercat sa mancati astazi o punga de chipsuri si apoi alta maine, dupa care sa vedeti ca si poimaine mintea se duce tot la chipsuri? Nu sunteti in minoritate, ni se intampla tuturor. Da sa desfaceti o ciocolata si sa nu va opriti din mancat pana n-ati terminat-o? Da, si aici bifam mai toti!
 • Tot ce este procesat este un aliment foarte sarac in micronutrienti (vitamine, minerale, antioxidanti, fenoli, fitochimcale, etc.). In schimb este bogat in calorii. In comparatie cu alimentele integrale, naturale, alimentele ambalate au pierdut foarte multi micronutrienti pe parcursul procesarii. Chiar si cele care sunt fortificate (cereale cu calciu, lapte cu vitamina D, de exemplu) nu ne ofera decat varianta sintetica a nutrientului respectiv, care nu va fi niciodata la fel de bine preluata de catre corpul nostru precum varianta sa naturala.

 

Iata si o lista graitoare de “alimente” care intra in categoria alimentelor procesate:

 • cereale pentru micul dejun,
 • lactatele produse industrial,
 • mezelurile,
 • painea din supermarketuri,
 • produsele de patiserie si panificatie,
 • mancarurile preparate sau semipreparate care vin in cutii, snack-urile,
 • dulciurile,
 • sosurile,
 • bauturile racoritoare,
 • bauturile alcoolice.

 

Alimentele procesate nu sunt hrana Noblesse Alimentele procesate nu sunt hrana Noblesse

 

Alimentatia este un aspect esential al sanatatii noastre, de aceea trebuie sa invatam sa alegem produsele benefice pentru noi, care au valoare nutritiva ridicata si ajuta corpul sa functioneze corespunzator.


 

Teodora Necula                                                                                                                                        Alimentele procesate nu sunt hrana Noblesse

Tehnician Nutritionist

Consilier Echilibru Hormonal

Specialist in terapie naturista

Despre Teodora Necula puteti afla mai multe aici:  www.natbiolife.wordpress.com & www.natbiolife.ro

 


Noblesse Group Adds Value for the Good Life!

 

Noblesse Group prin produsele si serviciile de design interior case si design interior apartamente, design interior birouri si design interior sedii de firme, amenajari spatii publice inclusiv proiecte de hoteluri sau proiecte de pensiuni , prin comercializarea de produse si servicii care sustin un stil de viata sanatos, aduce o contributie majora pentru promovarea conceptului de Good Life in Romania si pe plan international .

Share on