fbpx

Arhitectul Alexandru Savulescu

Alexandru Săvulescu este arhitectul care a construit această frumoasă clădire în anul 1881 în stil eclectic, fiind influențat de arhitectura franceză pe care a îndrăgit-o încă din perioada studiilor la Paris.

Născut în 1847 , la Mehedinți, Alexandru Săvulescu și-a pus amprenta asupra arhitecturii românești, realizând o serie de clădiri cu o arhitectură considerată modernă pentru acea perioada. Profesionalismul său l-a propulsat pe Alexandru Săvulescu în postul de architect în cadrul Ministerului Instrucțiunii Publice și Cultelor, devenind și președinte al Societății Arhitecților Români în perioada 1895-1902.

Printre cele mai cunoscute lucrări ale sale se numără Palatul Poștelor și Telegrafului, actualul Muzeu Național de Istorie a României, Palatul Comunal din Buzău, Biserica Amzei, dar și multe școli și licee în București și în țară, fiind, de asemenea, și unul dintre fondatorii Școlii de Arhitectură din București. Stilul său este unul aparte, denumit generic eclectic, dar în care regăsim elemente tradiționale bizantine, românești, franceze, această îmbinare ducând cu gândul la o varietate a stilului Art Nouveau.

 

Cele mai cunoscute clădiri marca Alexandru Săvulescu

Printre cele mai cunoscute lucrări ale sale se numără Palatul Poștelor și Telegrafului, actualul Muzeu Național de Istorie a României, Palatul Comunal din Buzău, Biserica Amzei, dar și multe școli și licee din București și în țară, fiind, de asemenea, și unul dintre fondatorii Școlii de Arhitectură din București. Stilul său este unul aparte, denumit generic eclectic, dar în care regăsim elemente tradiționale bizantine, românești, franceze, această îmbinare ducând cu gândul la o varietate a stilului Art Nouveau.

Actualul Palat Noblesse a fost construit în 1881, la scurt timp după ce arhitectul s-a întors de la Paris. Este una dintre principalele locuințe în stil eclectic construită în zona Calea Moșilor din București. Clădirea este reprezentativă pentru perioada de sfârșit de secolul XIX, fiind una dintre construcțiile care au contribuit la denumirea Bucureștiului drept „Micul Paris”.

Share on