Arhitectura in „Micul Paris”

Conceptul architectural francez a fost adoptat de romanii din secolul XIX. Moda Occidentului ii atragea cu frumusetea si eleganta sa. Romanii doreau sa imprumute acel rafinament specific francezilor in toate lucrarile lor, inclusiv in arhitectura. Pe la jumatatea secolului XIX, Bucuresti devine aproape o  copie a Parisului, fiind denumit „Micul Paris”, locul in care cultura inflorea din ce in ce mai tare.

Anumiti arhitecti francezi sunt adusi de la École des Beaux-Arts, pentru a ajuta la restructurarea oraselor si proiectarea celor noi. Xavier Villacrosse proiecteaza  orasele Turnu-Măgurele si Turnu-Severin, mai tarziu devine Arhitect sef al capitalei.

Se instaleaza treptat in tara curente precum neoclasicism, romantism si mai tarziu eclectism. In locul hanurilor invechite, se contruiesc hoteluri cat mai luxoase si modernizate cu scopul de a atrage clientii strainii si nu numai. Apar bancile, restaurantele, salile de teatru si centrele comerciale, aliniate pe un boulevard frumos aranjat si insiparat de strategia baronului Haussmann. Michel Sanjouand, Xavier Villacrosse si M. Singurov isi lasa amprenta asupra cladirilor construite in stilul neoclasic francez.

Eclectismul urmarea sa aduca noutate prin compunerea de elemente clasice pe o baza noua, cu o libertate totala. Apar noi programe arhitecturale ce se contureaza in jurul unor noi concepții urbanistice.  Pe la sfarsitul secolului XIX, iau nastere cladiri impresionante, cu o arhitectura plina de detalii si stil.

Decorarea si infrumusetarea cladirilor cu frontoane si arcade, cu ancadramente forale si medalioane ofera un plus de eleganta strazilor din  Bucuresti. Calea Victoria devine un sirag pretios alcatuit din palate cu acoperisuri placate cu solzi de metal, cu mansarde inalte cu ferestre mici si rotunde. Toate acestea denotau un aer nobil, asemenator burgheziei franceze.

Palatul Noblesse, o bijuterie arhitecturala, monument istoric care a luat nastere in 1881 din maiestria arhitectului Alexandru Savulescu, si-a pastrat pana astazi farmecul de alta data.  Trecerea din strada Sfintilor in gradina feerica a palatului este delimitata de un gard elegant din fier forjat. Stucaturile din motive vegetale ii imbraca tavanul, in timp ce candelabrele mari de cristal reflecta lumina in toata incaperea.

Este definit ca centru al culturii, al artei, al frumosului, al locului in care conceptele si dorintele prind contur si forma. Este un loc prin care se urmareste depasirea berierei „formelor fara fond”, prin crearea proiectelor autentice, prin evenimete de networking, evenimente culturale, evenimente de business, lansari  si workshop-uri. Cu alte cuvinte, Palatul Noblesse are rolul sa inspire si sa faca parte din evolutia fiecaruia.

Iar daca esti curios sa afli mai multe despre maretia palatului care a danuit atata timp si daca doresti sa vezi Bucurestiul prin alta perspectiva, atunci,esti invitat pe Strada Sfintilor, Nr 7 la un ceai cald si o poveste buna.

POSTĂRI ASEMĂNĂTOARE

Amenajare casa in stil luxury – Pipera

Amenajare casa in stil luxury – Pipera

Proiectul pentru amenajarea superbei locuinte din Pipera a fost realizat de echipa de designeri si arhitecti Noblesse Group, avand la baza conceptul si managementul dnei. Loredana Preda. La cerintele beneficiarilor s-a optat pentru un stil luxury cu influente clasice,...

Bistro Italian – Strada Gabroveni

Bistro Italian – Strada Gabroveni

Cu mandrie va prezentam finalizarea unui nou proiect pentru un superb Bistro in stil Italian situat in inima Bucurestiului, in centrul vechi, pe strada Gabroveni. S-a urmarit in primul rand, o armonioasa incadrare in context, respectand specificul zonei. Intregul...

Design interior – Casa clasica

Design interior – Casa clasica

Superba casa in stil clasic beneficiaza de o curte primitoare si este compusa din demisol, parter si etaj. Atat interiorul cat si fatada si gradina au beneficiat de un proiect de amenajare realizat in intregime de echipa Noblesse Group. S-a optat pentru culori...

Design interior stil contemporan – Rezidential Maha

Design interior stil contemporan – Rezidential Maha

Parteneriatul de exceptie dintre Noblesse Group si Maha Residence ia amploare prin noi concepte de design interior in stil contemporan, in culori naturale, accente de plante, astfel incat legatura dintre interior si natura sa devina una omniprezenta in toate spatiile....

Pin It on Pinterest