Arhitectura in „Micul Paris”

Conceptul architectural francez a fost adoptat de romanii din secolul XIX. Moda Occidentului ii atragea cu frumusetea si eleganta sa. Romanii doreau sa imprumute acel rafinament specific francezilor in toate lucrarile lor, inclusiv in arhitectura. Pe la jumatatea secolului XIX, Bucuresti devine aproape o  copie a Parisului, fiind denumit „Micul Paris”, locul in care cultura inflorea din ce in ce mai tare.

Anumiti arhitecti francezi sunt adusi de la École des Beaux-Arts, pentru a ajuta la restructurarea oraselor si proiectarea celor noi. Xavier Villacrosse proiecteaza  orasele Turnu-Măgurele si Turnu-Severin, mai tarziu devine Arhitect sef al capitalei.

Se instaleaza treptat in tara curente precum neoclasicism, romantism si mai tarziu eclectism. In locul hanurilor invechite, se contruiesc hoteluri cat mai luxoase si modernizate cu scopul de a atrage clientii strainii si nu numai. Apar bancile, restaurantele, salile de teatru si centrele comerciale, aliniate pe un boulevard frumos aranjat si insiparat de strategia baronului Haussmann. Michel Sanjouand, Xavier Villacrosse si M. Singurov isi lasa amprenta asupra cladirilor construite in stilul neoclasic francez.

Eclectismul urmarea sa aduca noutate prin compunerea de elemente clasice pe o baza noua, cu o libertate totala. Apar noi programe arhitecturale ce se contureaza in jurul unor noi concepții urbanistice.  Pe la sfarsitul secolului XIX, iau nastere cladiri impresionante, cu o arhitectura plina de detalii si stil.

Decorarea si infrumusetarea cladirilor cu frontoane si arcade, cu ancadramente forale si medalioane ofera un plus de eleganta strazilor din  Bucuresti. Calea Victoria devine un sirag pretios alcatuit din palate cu acoperisuri placate cu solzi de metal, cu mansarde inalte cu ferestre mici si rotunde. Toate acestea denotau un aer nobil, asemenator burgheziei franceze.

Palatul Noblesse, o bijuterie arhitecturala, monument istoric care a luat nastere in 1881 din maiestria arhitectului Alexandru Savulescu, si-a pastrat pana astazi farmecul de alta data.  Trecerea din strada Sfintilor in gradina feerica a palatului este delimitata de un gard elegant din fier forjat. Stucaturile din motive vegetale ii imbraca tavanul, in timp ce candelabrele mari de cristal reflecta lumina in toata incaperea.

Este definit ca centru al culturii, al artei, al frumosului, al locului in care conceptele si dorintele prind contur si forma. Este un loc prin care se urmareste depasirea berierei „formelor fara fond”, prin crearea proiectelor autentice, prin evenimete de networking, evenimente culturale, evenimente de business, lansari  si workshop-uri. Cu alte cuvinte, Palatul Noblesse are rolul sa inspire si sa faca parte din evolutia fiecaruia.

Iar daca esti curios sa afli mai multe despre maretia palatului care a danuit atata timp si daca doresti sa vezi Bucurestiul prin alta perspectiva, atunci,esti invitat pe Strada Sfintilor, Nr 7 la un ceai cald si o poveste buna.

POSTĂRI ASEMĂNĂTOARE

Luxury restaurant – hotel Regal Mamaia

Luxury restaurant – hotel Regal Mamaia

Daca te cazezi la Hotel Regal, nu poti rata ocazia de a lua masa in restaurantul acestei locatii. Cu siguranta nu te poti simti altfel, decat extraordinar, in incinta acestui loc de poveste. Restaurantul Hotelului Regal este conceput intr-un mod cu totul aparte....

Design interior hotel clasic – hotel Regal

Design interior hotel clasic – hotel Regal

De cate ori nu ti-ai dorit sa te simti precum un print sau o printesa? Lobby Hotel Regal reuseste sa te transpuna intr-o poveste regala, datorita design-ului impresionant. Acest lobby are un design cu totul special, realizat intr-un stil de baroc reinterpretat, ce iti...

Double Crumble – Amenajare cofetarie in stil eclectic

Double Crumble – Amenajare cofetarie in stil eclectic

Double Crumble este o cofetarie realizata cu foarte mult bun gust. In interiorul acestei locatii s-a pus mult accentul pe design, deoarece, de cele mai multe ori, acesta este cel care atrage potentialii clienti. Double Crumble este realizat de catre echipa Noblesse cu...

Casa in stil clasic – Un camin ce ofera multa stare de bine

Casa in stil clasic – Un camin ce ofera multa stare de bine

Nu are cum sa nu te surprinda si fascineze aceasta casa din Oradea, realizata cu ajutorul echipei Noblesse. Mai multi experti si-au scos la iveala creativitatea, originalitatea si ideile, pentru a obtine o vila superba, cu un aspect exceptional. Detaliile unei case...

Pin It on Pinterest