fbpx

De la publicitate la pictură – un interviu cu artistul Ciucinciu Tiberius

Tiberius a început să deseneze la 15 ani, de la liceul de arhitectură a mers direct la Universitatea de Arte și face parte din portofoliul de artiști ai Agenției de Artă “Fusion Arts” creată de Noblesse Group. Mai multe detalii puteți să le găsiți și aici

 

Spuneți-ne câteva cuvinte despre Dvs

Am început să desenez pentru distracție în liceu. Am mers la universitatea de artă și asta m-a trecut prin cea mai neproductivă perioadă de artă din viața mea. Creațiile mele personale au scăzut la 0, doar studii de anatomie și perspectivă pentru școală. Și a rămas 0 timp de aproximativ 4 – 5 ani. Am mers la a doua facultate, cea de film și imagine. După ce am terminat, am început o carieră în publicitate.

Am învățat designul grafic și asta mi-a schimbat destul de mult perspectiva asupra artei. Mi-a oferit noi instrumente și sisteme pentru abordarea și crearea artei. Publicitatea m-a învățat, de asemenea, despre nevoile clientului, despre importanța unui brief pentru a înțelege ce trebuie livrat și, probabil, cel mai important, m-a învățat să fac o separare obiectivă între creațiile mele și eu, utilă atunci când clientul îmi oferă feedback și este indecis. Și acum folosesc aceste informații pentru a îmbunătăți abilitățile mele.

De asemenea, îmi exercit mușchiul de artă cu muzică. Îmi compun muzica și cântă la chitară într-o trupă pop-rock numită The Details. Și asta îmi oferă o perspectivă cu totul nouă, mă ajută în pictură și desen și invers.

 

 

Cum v-ați dezvoltat cariera? Ce meserii ați avut?

În perioada universității, mi-am dezvoltat o bază minimă de abilități cele de perspectivă și de redare, dar nu a fost suficient. Așa că am început să caut informații pe internet și să întreb prietenii. La început, nu-mi venea să cred cât de multe resurse și material didactic se află pe internet, pe canalul YouTube și prin grupurile de Facebook. A fi mediocru și necalificat nu mai are scuze în aceste zile.

 

Cariera publicitară a mers în paralel aproximativ 4 ani cu hobby-ul meu legat de artă și, surprinzător, s-a transformat dintr-un hobby într-o carieră. Încet, dar sigur, am primit mai multe proiecte și locuri de muncă pentru ilustrații și desene. Toate lucrările mele au fost realizate pe suport digital. Dar într-o zi am găsit câteva tutoriale de pictură în ulei pe canalul de Youtube. Mi-am dorit pe loc să lucrez cu materiale reale, să mă murdăresc în timp ce îmi creez lucrurile.

 

Mediul digital (tabletă, mouse, tastatură) sunt doar bucăți de plastic nu foarte sensibile, doar butoane și clicuri, dar vopsirea în ulei a fost cea care a făcut toată diferența. Așa că un bun prieten mi-a oferit o cameră minunată, cu o priveliște minunată, unde mi-am făcut locul de creat. A fost și este încă uimitor să folosesc toate simțurile mele în opera mea de artă. De multe ori mă mișc înainte și înapoi pe șevalet pentru a-mi corecta perspectiva de la distanțe diferite. O sesiune de 8-12 ore de muncă poate fi surprinzător de epuizantă.

 

În general este o experiență mult mai bună și sănătoasă decât să stau pe un scaun la un birou (da, lucrez în continuare la birou pentru că încă pictez digital și creez în programele 3D). Așa că am început să pictez în ulei, primul a fost un portret al unui psihiatru celebru. Pe care l-am postat pe un grup de Facebook dedicat lui. L-am vândut instantaneu și am primit mai multe zeci de comisioane. Asta a mers surprinzător de bine de la început. Apoi am primit comisioane pentru diferite tablouri, reproduceri ale celebrului tablou. Acum mă bucur de o carieră cu normă întreagă în artă plastică și pictură digitală.

 

 

Ce își propune să transmită opera Dvs?

La început, abordam subiecte ciudate și macabre în lucrările mele, de-a lungul timpului însă m-am schimbat. M-am gândit că este momentul potrivit pentru a încerca diverse subiecte și idei: frumusețe și estetică, dinamism și acțiune, erotism și mortalitate, distracție și apărare, ambiguitate și deficiență, simplitate și meditație.

 

Ar trebui să spun că voi continua să adaug mai multe dintre aceste subiecte în lucrările mele. O parte din aceste lucruri vor fi lăsate în urmă, iar unele vor rămâne și vor deveni mai importante. Am încetat să caut un anumit stil, când mi-am dat seama că vreau ca munca mea să fie recunoscută nu de anumite aspecte tehnice, ci de ideea a ceea ce se întâmplă de fapt în pictură sau desen. Dar, de asemenea, îmi propun să surprind oamenii prin crearea unor chestii care să nu semene cu lucrările mele trecute sau viitoare. Așadar, flexibilitatea și adaptabilitatea sistematică este un obiectiv serios. Este distractiv? La naiba, fiule! Ma voi opri? Nu cred!

 

Cine sunt cei care v-au inspirat în carieră?

În momentul de față, probabil cele mai bune influențe sunt conștiința colectivă numită internet. Acolo găsesc toată inspirația de care un artist ar putea avea nevoie. Puteți rămâne blocat într-o cameră toată viața și totuși găsiți inspirație nesfârșită pentru arta voastră. Dar asta nu înseamnă că realitatea în sine nu este o inspirație.

Desigur, cei mai buni care mă inspiră sunt artiști, nu doar pictori sau ilustratori precum M.C. Escher, H R Giger, Ilya Repin, Arnold Bocklin, Hieronymus Bosch, John Singer Sargent, Zdzislaw Beksinski, doar pentru a numi câțiva dintr-un număr atât de mare de artiști pe care îi iubesc. Există regizori de film, creatori de desene animate, ilustratori de benzi desenate, persoane aleatoare care postează pe facebook sau reddit și așa mai departe.

 

Așadar, există o cantitate uriașă de informații care se eliberează constant în creierul meu, poate suficient pentru a mă inspira probabil pentru alte 60 de vieți. Sunt foarte surprins când văd oameni căutând cu disperare și nu găsesc inspirație. „Ce vrei să spui că nu poți găsi inspirație? Lumea este plină de lucruri din care tu să alegi și să creezi!

 

Ce tendințe în artă urmați?

Chiar acum este realism și cubism abstract. Mă bucur de tablourile unde lumina face toată munca. Ultima tendință este arta 3D. Sunt în proces de integrare a modelării 3D în producția mea de artă. Acest lucru deschide o fereastră cu totul nouă pentru a-mi crea arta. Este deosebit de util pentru mine când voi începe să sculptez în lut / piatră / lemn. Va fi util pentru planificarea viitoarelor sculpturi pe care le voi crea.

 

 

Ce rol are artistul în societate?

Știu că unele animale pot face artă (chiar dacă probabil nu își dau seama) și unele arată foarte mult ca arta. Și știu, de asemenea, că toți extratereștrii fac artă mai bună decât toată omenirea, ne-au învățat acea abilitate. Arta are roluri, multe roluri, probabil prea multe de la tonic pentru creier, inspirație pentru cei plictisiți, un stimulent pentru oamenii irosiți. „Pentru a mângâia și a deranja confortabilul” – Cesar A. Cruz. De asemenea, pentru a înfrumuseța câmpia, a umple golul existențial și a scurge rămășițele neimportante înfundate.

Cu toate acestea, nu puteți nega arta că are o formă mai înaltă, că este aproape ca un privilegiu sau un cadou pentru umanitate. Arta este atât de minunată încât poate acționa ca o mașină cu raze X pentru ca oamenii de știință să vadă cum funcționează creierul și mintea noastră. Indiferent ce rol specific poți atribui artei, acesta va avea întotdeauna o valoare mai mare. Și mai mult decât atât, valoarea crește cu timpul. Și mai uimitor este ceea ce face ca o parte din artă să explodeze în valoare și preț. Lucruri precum numele autorului, unde sau cine l-a păstrat, lucrurile din fundal sunt aproape greu de prescris.

 

Ultimul om confortabil (2016 – pictură digitală) 

 

The Murg – (2019 – pictură în ulei)

 

Cum a-ți descrie munca Dvs?

La început, fluxul meu de lucru era de aproximativ 80% din ideea instinctivă și 20% tehnicitate. Am crezut că creațiile mele nu trebuie să pară corecte din punct de vedere academic, deoarece ideea din spatele operei mele de artă era principalul lucru pe care voiam să-l arăt. Dar, pe măsură ce a trecut timpul, mi-am dat seama că nu este chiar așa. La urma urmei, dacă aș fi vrut să exprim tot ce e mai bun din ideile mele, de ce să nu fac ce este un pic corect? Este ca și cum ai avea un copil frumos și l-ai îmbrăcat în zdrențe.

 

Așa că am început să îmi dezvolt abilitățile cu o disciplină intensă și o atenție pragmatică. Și acum mă consider un artist cu „capul în nori și picioarele pe pământ” sau un artist cu „idei liberale aplicate cu metode conservatoare”. Și, desigur, uneori pot să fac „idei liberale și metode liberale”. Este un exercițiu bun, îl recomand foarte mult.

 

Ce teme urmăriți când creați lucrările Dvs?

Vreau să văd lucruri care se întâmplă și vreau motive și intenție din partea subiecților. Dar nu mă deranjează doze mari de ambiguitate în asta, mă bucur de partea completă nevăzută a poveștii, ajutată de indicii atent plasate. De asemenea, îmi plac punctele de inflexiune, unde o multitudine de acțiuni și întâmplări s-au reunit într-o singură instanță pe care o descriu prin tablouri.

Dacă nu este vorba despre acțiuni și lucruri care se întâmplă, atunci probabil că este vorba despre lumină și aduc un omagiu pentru fenomenul luminii.

Dar este vorba doar despre arta figurativă și descriptivă. Și îmi place să încerc să fac forme care să rimeze una cu cealaltă. Îmi place cum instinctul joacă un rol uriaș în crearea de modele și reacții interesante. De asemenea, motivul este o parte a creației abstracte, pentru că atunci când ceva nu funcționează, este util să găsiți soluții și abordări diferite. Este într-adevăr interesant să vezi cum o ușoară schimbare a unei părți, a unei forme, poate elimina echilibrul sau poate face ca întreaga piesă să se prăbușească.

 

Care este proiectul la care visați?

Probabil ceea ce îmi doresc eu cel mai mult este să am un bar cu o galerie de artă și o sală de concerte, cu o curte imensă pentru ca oamenii să se relaxeze și, cel mai probabil, spații de ateliere pentru profesorii și studenții de artă. Dar acest vis este destul de departe. Realizarea albumului pentru formații pe care le iubesc și expunerea tablourilor în galerii cool este mult mai apropiată în viitor și mai realizabilă.

Share on