fbpx

Frumusețea ceramicii – Un interviu cu artista Maria Cioată

Maria Cioată s-a născut în 1969 la Pitești, România într-o familie de artiști vizuali. Tatăl ei, pictorul Lucian Cioată, a avut un rol important în formarea ei. A absolvit Liceul de Artă, Nicolae Tonitza și Universitatea Națională de Artă din București, coordonată de profesorii Costel Badea și Alexe Florian. Face parte din portofoliul de artiști ai Agenției de Artă “Fusion Arts” creată de Noblesse Group. Mai multe detalii găsiți aici

 

 

Spuneți-ne câteva cuvinte despre Dvs

După ce am terminat Liceul de Artă „Nicolae Tonitza”, am descoperit un univers unic pe care ți-l poate oferi un întreg proces tehnologic de creare a unui artefact. Modelarea pieselor de lut, dorința intensă de a vedea formele crescând în mâinile mele și de a le oferi viață, plăcerea de a modela porțelanul, de a-l turna, m-a făcut să mă îndrept spre ceramică și să-mi continui studiile la Universitatea Națională de Artă din București, Secția „Ceramica și Sticlă”. Am participat constant la expoziții, bienale și simpozioane de artă.

Am fost invitată să particip la multe expoziții în țări precum Germania, Portugalia, Italia, Finlanda, Bulgaria, chiar și în S.U.A.

 

Cum v-ați dezvoltat cariera?

Am intrat la facultate la a patra încercare, ținând cont că erau doar 2-3 locuri disponibile în anii 1980. Am avut experiențe profesionale diferite, de la proiectant într-un institut de proiectare, pictor ceramist până la profesor de artă. Am continuat ca profesor de artă după ce am intrat în Universitate, predând lecții de artă la grădinița „ARC-EN-CIEL”.

În zilele noastre, această instituție a crescut și a devenit „Liceul Pedagogic Ortodox, Anastasia Popescu”, unde împreună cu soțul meu David Leonid Olteanu (profesor la Universitatea de Arte București) am dezvoltat un club de artă pentru părinți și copii pe care l-am denumit „Încetul cu încetul, descoperim lumea artei”.

În acest club, încercăm să introducem auditorul în această lume fascinantă a artelor prin joc, imaginație, fantezie și creativitate. Avem diferite tehnici de lucru, cum ar fi frescă, mozaic, gravură, ceramică, desen în nisip, etc. Programul clubului este completat de tabere de documentare artistice naționale și internaționale pe timpul verii.

 

Ce își propune să transmită munca Dvs?

Combinația porțelanului cu metalul, uneori cu lemnul, intră într-un sens personal, metaforic, de natură alchimică. Forma finală a pieselor mele este dată nu de proprietățile fizice ale substanțelor care îl constitue, ci de transpunerea ideilor mele originale în forme vizuale reale.

Într-o zonă extrem de tangibilă, cea a ceramicii, în care energia de modelare se transmite direct prin degete, creez mai degrabă imagini (în volum, desigur) decât obiecte estetice, fie ele spectaculoase, neobișnuite sau surprinzătoare. Natura interogativă a operelor joacă un rol major în actul meu de creație.

Dincolo de rafinamentul lucrărilor mele și al părții experimentale, asociată întotdeauna cu arderea, spațiul luminos și vital joacă roluri de conducere în determinarea ansamblurilor proiectate.

Pentru mine, toate elementele lumii fac parte dintr-o lume magică. Legăturile invizibile sunt sugerate de asocierea corpurilor ceramice, adesea frecate cu sârmă sau plasă. Dincolo de efectele vizuale implicite, filtrarea și dispersia luminii sau extinderea vectorială a spațiului fac parte din limbajul meu artistic.

Alternarea volumelor pozitive și negative evidențiază complementaritatea și diferența dintre părțile unui întreg. Relațiile dintre interior și exterior sunt marcate nu numai de structurile concave și convexe, pentru a fi citite din ambele perspective, ci și prin organizarea unor suprafețe ca un puzzle, piesele lipsă rotind în suspensie în jurul locurilor desemnate. Completarea mentală, ca inovație stilistică, poate fi satisfăcătoare din punct de vedere estetic, deși acest aspect nu este o miză a discursului artistic. Avem de-a face cu propuneri de configurare a spațiului.

Mesajul se învârte în jurul respirației, a vieții, a sufletului de fapt. Ideea spiritului divin care animă lumea se regăsește în toate lucrările mele. Pentru mine, intuiția și sensul reprezintă calea către același adevăr.

 

 

Ce sau cine vă inspiră?

Continui tradiția familiei de artiști vizuali. Tatăl meu, pictorul abstract, Lucian Cioată, a jucat un rol important în formarea mea, îndrumându-mă spre o carieră artistică bazată pe talent de la o vârstă fragedă. O altă mare influență a avut-o familia soțului meu, formată din artiști ceramiști, Mariana și David Olteanu, care au deschis noi orizonturi în domeniul ceramicii.

 

Ce tendințe în artă urmați?

Începând cu anii 1950, ceramica a dobândit noi valențe, detașate de ceramica tradițională, influențată de expresionism în pictura abstractă, cu multe puncte comune, dând formă și culoare unui nonconformism prin asimetria decorației, a gestului spontan și a întâmplării. Noile tehnologii (tehnologii digitale, media mixtă, multimedia, imprimare 3D, dar și tehnicile inventate de artiștii înșiși pentru materiale noi și procese chimice) au adus un suflu nou, natural, capabil să transmită vibrația mesajul artistic. Formele devin simboluri, pierzând utilitatea inițială, oferind noi semnificații, reflectând prin limbajul plastic, crezul artistic.

 

Ce rol joacă artistul în societate?

„Arta este regina tuturor științelor care comunică cunoștințele generațiilor lumii” (Leonardo da Vinci).

Artistul prin arta sa are o mare semnificație în societate, fiind un promotor al valorilor culturale și istorice, atrăgându-ne atenția dacă și când realitatea noastră trebuie schimbată.

 

Care este opera de artă preferată?

Water Lilies ale lui Claude Monet – unde formele și paleta de culori sunt ca o simfonie, o metamorfoză a naturii, gloria regăsită în natură. Este una din lucrările care mă fac să meditez.

 

Cum a-ți descrie munca Dvs?

Lucrul cu lutul implică o stare specială, misterioasă, plină de spiritualitate, cu o legătură foarte intimă cu materialul care capătă viață, energie și formă. Vă aflați într-un dialog continuu cu materialul, indiferent dacă vă permite sau nu să interveniți. Acestea sunt tehnologii de care trebuie să ținem cont, dar când începem să ne obișnuim cu el, există un schimb de energie între noi și material. Tu, ca ființă umană, ești creat din lut până la urmă.

 

Ce teme urmăriți când creați lucrările Dvs?

Lucrările mele sunt gânduri, idei și stări care duc la „înălțare”.

Ideea zborului a fost transferată materialului ceramic cu valențe sonore, care pot fi răspândite la nesfârșit, ascunzând infinite posibilități de organizare estetică a spațiului. Pornind de la mișcarea roții olarului, se poate surprinde acel sentiment tactil al genezei formei, acea tendință de evoluție, înălțare, obținând astfel o logică internă care dă naștere unei „respirații a materiei”.

Această construcție de forme din interior spre exterior este tipică ceramicii. Formele nu sunt imitative, ci mai degrabă meditativ-transfigurate, organice, prin mișcările revoluționare ale volumelor. Se naște astfel arhetipul pur cu care se începe esența umană „începutului și sfârșitului”, „alfa și omega”.

 

Care este proiectul la care visați?

Lucrările mele se concentrează în jurul ideii respirației materiei care vorbește despre greutate și imponderabilitate. Practic toate se leagă între ele și se dezvoltă în mod natural în proiecte noi.

 

Share on